Duurzaamheid
'Sustainable' is our middle name... toch?
Als we het over duurzaamheid hebben, dan praten we over de lange termijn. Het is de missie van de aandeelhouders en het management van Vital 1926 NV om te denken en te handelen in functie van de toekomst. En de historiek (sinds 1926) onthult het ook al.
Het doel van team Vital: structureel bouwen aan duurzaam ondernemerschap.
Vanaf de bouw van de huidige productiehal (2004-2005) werd, waar mogelijk en toepasbaar, reeds gekeken welke verbeteringen en veranderingen we konden aanbrengen, om dit te bereiken. Eerst en vooral werd gekeken waar we konden verbeteren binnen de processen.
Bijna twintig jaar geleden werd dus al een inventaris opgemaakt van de gerealiseerde verbeteringen, en werd beslist een zestal domeinen te selecteren waarop concreet zal worden gewerkt voor de toekomst. Deze domeinen zijn:
- Human resources
- Sourcing of raw materials
- Energy consumption
- Logistics
- Waste
- Product design
Elk jaar wordt tijdens de Management Review vergadering een aantal kleine en grotere doelen in projecten en mogelijke investeringen omgezet. Hieronder een lijstje met verbeteringen die we al hebben geboekt.
Eerst nog dit: we kiezen er al jaren voor om te werken met chocolade die uitsluitend Fairtrade gecertificeerde cacao bevat. We sloten ons aan bij de Open Chain van Tony's Chocolonely en ook zijn we partner van Fairtrade Belgium voor de productie van nougat met Fairtrade rietsuiker en honing.
2022: Nadat we tussen 2014 en 2018 energiebesparende investeringen deden en het totale verbruik met 20% verminderden, worden met enige vertraging door covid19, 350 zonnepanelen op het dak van de fabriek geplaatst. Die hebben een capaciteit van 140.000 wattpiek en besparen jaarlijks 52.000 kilogram CO2. Hiervan wordt 85% à 90% meteen gebruikt in productie, en zo blijft de belasting op het elektriciteitsnet heel beperkt. Tegelijk worden 10 laadpunten voor hybride en elektrische voertuigen geplaatst, 24/7 publiek bereikbaar. 2024: Op het dak van onze nieuwe personeelsruimte worden 50 extra zonnepanelen (21.250 wattpiek) geplaatst. De totale capaciteit is nu 161.250 wattpiek en de CO2-besparing bedraagt 60.000 kilogram.
2015: De waterkoeling die we nodig hebben in productie om de nougat te koelen, verbruikt ongeveer 750.000 liter water per jaar. Een gesloten systeem wordt geplaatst, waardoor dit wordt gereduceerd tot nul. Via geothermie is er geen elektrische koeling nodig om het water op de juiste temperatuur te houden. Er wordt niets verbruikt en geloosd. Alle sanitaire voorzieningen worden voorzien van gerecupereerd regenwater.
2021: Onze verouderde ijswaterinstallatie voor het koelen en drogen van de fabriek en de productieprocessen, wordt vervangen. Het nieuwe systeem van Lennox beantwoordt aan de toekomstige wettelijke vereisten, we zijn vóór op de wetgeving en het verbruik wordt met 15% verminderd. Bovendien kiezen we bewust voor leasing i.p.v. aankoop, zodat we binnen enkele jaren opnieuw met verbeterde technologie kunnen werken. 2024: bijkomende dakisolatie wordt bestudeerd om het gebouw energie-neutraler te maken.
2018-2019: We maken een analyse van de in- en uitgaande bewegingen rond de fabriek, en treffen twee maatregelen om de mobiliteit te verbeteren en zo de uitstoot te verminderen. Het aantal uitgaande transporten wordt gereduceerd tot drie per week, en verschillende grondstoffen die we buiten Europa aankochten worden ondergebracht bij leveranciers in West-Europa, bij voorkeur in België. 2020-2022: Drie voertuigen met klassieke verbrandingsmotor worden vervangen door twee plugin hybrides en één elektrisch voertuig. 2024: Verdere analyse reduceert het aantal uitgaande transporten tot twee per week. Nog een bedrijfsvoertuig met verbrandingsmotor wordt vervangen door een EV.
2020: Als eerste in de wereld slagen we erin, om 100% plant based nougatgranulaat te creëren. Als alternatief voor het (kippe-)eiwit werden tal van alternatieve eiwitbronnen getest. Uiteindelijk komt proteïne van groene erwten uit de bus als beste, en na uitvoerige testen komen we tot de gewenste resultaten. Vandaag zijn de eerste klanten al met dit granulaat aan de slag, voor hun productie van chocolade, ijs en patisserie. 2024: Voor onze productie van nougatgranulaten schakelen we over op Marks & Spencer gecertificeerd kippeneiwit, het hoogste level in dierenwelzijn.
2019: Een energie-audit wordt uitgevoerd en daaruit komen een aantal verbeteringspunten. Alle verlichting (op basis van gasontladingslampen) in de fabriek wordt vervangen door nieuwe armaturen, voorzien van zuinige LED-verlichting, wat het verbruik met een drastische 72% verlaagt. Bovendien wordt het aantal en de plaatsing van de lichtpunten op oordeelkundige wijze geanalyseerd, zodat we méér opbrengst hebben met minder lampen. 2024: twee nieuwe energie-audits werden opgestart.
2016-... Bij elke productontwikkeling wordt bestudeerd welke impact de verpakking van het eindproduct zal hebben. Grootte, aard en materiaal van de verpakking heeft een cruciaal effect, en daarbij stilstaan is een continu proces. Er wordt o.a. gezocht naar alternatieven voor bv. polypropyleen (uit petroleum), hoewel nog niet in voldoende mate aanwezig, en naar gerecycleerde/ recycleerbare materialen.
1926-20..? En last but not least, besteden wij veel aandacht aan de mobiliteit van ons team. We streven maximaal naar partnerships met medewerkers die in Nevele/Deinze, of zo dicht mogelijk bij het bedrijf wonen. Bovendien gunnen we ons team al enkele jaren de fiscaalvriendelijke fietsvergoeding, en werd in 2023 het systeem van fietsleasing opgestart.